Veelgestelde vragen

Hoe wordt zeep gemaakt bij Meldura?

Onze natuurlijke zepen worden handgemaakt volgens de cold process methode en onze scheerzeep wordt gemaakt volgens de modified cold process methode. Beide methodes houden eigenlijk in dat je plantaardige oliën en boters mengt met een mengsel van water en loog (ook wel NaOH, natrium hydroxide genoemd). Het samenvoegen van deze componenten dient te gebeuren op de juiste temperatuur en door stevig roeren ontstaat zeep en glycerine. Van de loog blijft na het verzepingsproces niets meer over.  

 

Waarom hebben we eigenlijk loog nodig om zeep te maken?

Onze grootmoeders maakten zeep zonder dit chemisch product te gebruiken, dus waarom zouden wij het wel doen? Wel kort door de bocht is het zo dat onze grootmoeders eigenlijk hun eigen chemisch product maakten om zeep te kunnen maken, namelijk as. Omdat het gebruik van as eigenlijk niet gestandaardiseerd is, hadden ze het vaak niet in de hand hoe het eindresultaat zou uitdraaien. Vaak was de zeep die ze dan produceerden veel te ruw voor de huid. Tegenwoordig wordt gestandaardiseerd loog (NaOH of KOH) gebruikt en kan je heel consistente batches zeep produceren, die elke keer dezelfde kwaliteit hebben. Zonder loog zouden de oliën in ons recept olie blijven. Er dient dus een chemische reactie plaats te vinden om zeep te maken. 

 

Hoe kan je je zeep het best bewaren?

Indien je zeepje nog in zijn verpakking zit, kan je het best op een droge, koele plek bewaren. Als de zeep in gebruik is, kan je best een zeephouder aanschaffen waarin je zeep niet in een plasje water blijft staan. Zo kan de zeep goed opdrogen en gaat hij langer mee. Indien je een leuke zeephouder wil aanschaffen, kijk dan even in de webshop daar kan je enkele leuke exemplaren op de kop tikken.

 

Echt geen bewaarmiddelen?

Nee! Er staat een houdbaarheidsdatum op de verpakking van de zepen, maar zeep wordt in principe niet slecht. De geur van de etherische oliën zal verminderen met de tijd, maar onbruikbaar is het zeker niet. Dus bewaarmiddelen niet nodig!

 

Waarom is de zeep nooit exact 100 gram?

Onze zepen worden ambachtelijk en dus met de hand gegoten en versneden. Daardoor is het niet mogelijk het exacte gewicht van 100 gram af te wegen. Bovendien dient zeep dat uit de mal komt nog 4 weken te rijpen (drogen) en in die tijd zal de zeep ook wat gewicht verliezen.

 

Wat betekenen al die rare namen op het etiket?

Binnen de EU geldt er een strenge regelgeving voor het produceren van cosmetica. En zeep is een cosmetisch product. Eén van die regels is dat de INCI namen van ingrediënten vermeld moeten worden op het etiket. INCI betekent Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten en is eigenlijk een universele naamgeving van ingrediënten, zodat iedereen kan begrijpen om welke ingrediënten het gaat. Vooral voor mensen met een allergie is het belangrijk, omdat ze onmiddellijk kunnen zien op het etiket of ze een product wel of niet kunnen gebruiken. Om het voor iedereen behapbaar te maken zonder elke naam te moeten gaan opzoeken, hebben we op de site zowel de Nederlandse namen van de ingrediënten als de INCI-namen vermeld. 

 

Hoe was ik mijn haar met een shampoo bar?

Het haar nat maken en het nat gemaakte zeepblok een paar keer heen en weer over het hoofd wrijven tot het lekker gaat schuimen. Goed inmasseren. Even in laten trekken en heel goed uitspoelen! Cruciaal punt! Voelen je haren hierna nog vettig of stug aan, dan kan je je haar naspoelen met water en daarin een scheut bio-appelazijn of citroensap of een solid conditioner gebruiken. 

Veel conventionele shampoos zijn vrij agressief en wassen eigenlijk de natuurlijke talg (vet) van je haar weg om je dat fris gevoel te geven. Door het wegwassen van de talg krijgt je hoofdhuid het signaal om meer talg te produceren. Als je dan overstapt op het gebruik van een natuurlijke zeep dat veel minder ontvet (talg wegneemt), kan je haar vettig en zwaar aanvoelen. De hoofdhuid moet zich nog aanpassen aan de nieuwe situatie en zijn talgproductie moet nog verminderd worden. Dus geef het wat tijd, want het is echt de moeite waard! 

Toch is het zo dat wat je ook probeert, haarzeep voor jou soms niet geschikt is. Gebruik de zeep dan gewoon als lichaamszeep. 

De zeep is ook geschikt voor gekleurd haar.

Daarnaast zijn shampoo bars duurzaam, milieuvriendelijk en reisvriendelijk. Een blok zeep gaat heel lang mee plus na verloop van tijd ga je merken dat je je haar minder vaak hoeft te wassen. Bovendien zijn onze zepen verpakt in papier dat 100% recycleerbaar is. Onze haarzepen bevatten enkel natuurlijke ingrediënten en zijn biologisch afbreekbaar. Veel synthetische toevoegingen breken namelijk niet van nature af.

Tips:

... gebruik niet teveel zeep, spoel de zeep goed uit je haar en was niet te vaak

... ben je niet weg van de haarzeep in je haar, gebruik hem dan voor het lichaam

... ook voor de kindjes een gezonde zeep voor het haar, maar prikt wel in de oogjes, dus oogjes toe en snaveltjes mag ook

... indien je haar te stug aanvoelt, kan je altijd eens een appelazijnspoeling proberen (recepten kan je overal op het internet terugvinden) of onze solid conditioner uiteraard

... geef je haar de kans om zich aan te passen, je lichaam en het milieu zullen je dankbaar zijn

 

Hoe gebruik ik de schoonmaakzeep van Meldura?

Met onze schoonmaakzeep kan je naast alle huishoudelijke taken ook de afwas doen. Meestal wrijf ik hiervoor gewoon mijn sponsje over de zeep en smeer het dan onmiddellijk op mijn vuile vaat. Dit werkt voor mij prettig en snel. Je kan de blok zeep ook in een zeepklopper doen en hiermee je afwaswater tot schuim kloppen. Het water zelf wordt niet echt schuimig, zoals bij de meeste detergenten, dus ik vind het prettiger om de bubbels rechtstreeks op mijn vuile vaat te smeren, zodat ik visueel zie dat het proper is. Ik heb belletjes nodig! ;) 

Je kan ook wasmiddel maken met de schoonmaakzeep. Dit doe ik zelf al jaren en onze was en wijzelf varen er wel bij. Je eigen wasmiddel maken is zeer milieuvriendelijk, gemakkelijk en heel goedkoop! Hoe maak je dat nu?

Recept ala Laura!

Zelf maak ik mijn wasmiddel als volgt: ik rasp mijn blok zeep, doe dit in een emmer, breng 5 liter water aan de kook met de waterkoker en giet dit gewoon op de geraspte zeepstukken in de emmer. Ik roer dit goed door tot alle stukjes zeep opgelost zijn en laat het dan afkoelen. Als het geheel afgekoeld is, giet ik het in een 5 liter pot en klaar is kees!

Ik was zowel de gekleurde was als de witte was met dit wasmiddel, maar je kan evengoed het geheel in twee splitsen en aan het deel voor de witte was 20 gram soda toevoegen. De soda moet je wel toevoegen aan het warme water als alle zeepstukjes net zijn opgelost en niet als het geheel al is afgekoeld. De hoeveelheid wasmiddel dat ik bij elke wasbeurt toevoeg, hangt een beetje af van hoeveel kledingstukken ik wil wassen. In ieder geval mijn was is proper en mijn pot wasmiddel gaat lang mee. Wat wil een mens nog meer? :) Oh ja, als wasverzachter gebruik ik wat azijn en ik voeg ook nog enkele druppels etherische olie toe (geur naar keuze).